Onthulling herdenkingsmonument Dalerpeel

Onder grote belangstelling vond op donderdagavond de officiƫle onthulling plaats van het herdenkingsmonument door de familie Hoogeveen in het bijzijn van Giovanni Klepke en Milo Bennink, leerlingen van de Willem Alexanderschool in Dalerpeel met aansluitend de herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de oorlogen daarna.

Herdenkingsmonument dankzij erfenis

Naar aanleiding van een nalatenschap van Berent Kikkert uit Dalerpeel, die in 2019 op 95-jarige leeftijd komt te overlijden, starten Johan Kroesen, Klaas Veldhuis en Hans Wering een werkgroep op in het dorp, die zich sinds 2020 heeft ingezet voor het realiseren van dit herdenkingsmonument. De heer Kikkert schreef in een brief aan het kerkbestuur dat hij het jammer vond dat Dalerpeel nooit een eigen herdenkingsmonument kende, die herinnerde aan de Tweede Wereldoorlog. Een periode die Kikkert persoonlijk had meegemaakt.

Daarnaast kent Dalerpeel ook een geschiedenis met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog. Zo zaten er in Dalerpeel onderduikers ondergedoken, waren er locaties waar wapens verborgen waren en speelde Marinus Post een rol in het verzet.

“We zijn zeer tevreden dat er nu ook in Dalerpeel een eigen herdenkingslocatie is”, zegt de werkgroep. “Een locatie niet alleen ter nagedachtenis aan alleen de Tweede Wereldoorlog, maar ook een plek waar men stil kan staan bij alle slachtoffers, waar ook ter wereld en herinnerd aan het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Niet alleen voor de oudere, maar zeker ook voor de jongere generatie.”

Foto: ZO!34 / Gea Welleweerd