Rookvrij sportpark NKVV

Tekst & Foto`s: Gert de Groot/Gemeente Coevorden

Donderdag 18 november 2021

Iedereen weet zo langzamerhand wel dat roken ongezond is. Op steeds minder plekken mag worden gerookt. In openbare ruimten geldt bijvoorbeeld een rookverbod. Om dat duidelijker te maken bevestigde de gemeente Coevorden de afgelopen maand bordjes op een aantal publieke accommodaties.

De komende maanden wordt deze mogelijkheid actiever aangeboden aan sportverenigingen. Om dat kracht bij te zetten was wethouder Joop Brink (Sport) vanochtend bij voetbalvereniging NKVV Dalerpeel.
NKVV werkt toe naar een rookvrije sportaccommodatie en heeft daarvoor al mooie stappen gezet. Bij steeds meer inwoners wordt de roep om het roken terug te dringen groter.

Vorig jaar werd het Sport- en preventieakkoord opgesteld door een groot aantal sportaanbieders, onderwijs, welzijn en andere partners die samen voor een gezonder Coevorden gaan. Daarin is ook opgenomen dat er wordt gewerkt aan het terugdringen van roken in de gemeente Coevorden.

Met het aanbrengen van de bordjes bij sportaccommodaties en buurthuizen wil de gemeente opgeroepen om het goede voorbeeld aan de kinderen te geven en mee te werken aan een gezondere rookvrije generatie.

Klaas Veldhuis, bestuurslid van NKVV inclusief de jeugdafdeling NKvvProtos, bracht het twee jaar geleden ter sprake. Op de ledenvergadering werd vervolgens besloten om een proef te doen met een rookvrije accommodatie. Veldhuis: ‘Dat is vooralsnog tot zaterdag 13.00 uur wanneer de jeugdwedstrijden zijn gespeeld. De wens is om op termijn helemaal rookvrij te zijn.

Doordat de leden op de hoogte zijn van dit voornemen en hier overal bordjes hangen, zie je dat het veel makkelijker is om elkaar erop aan te spreken. Die bordjes kun je als vereniging trouwens eenvoudig aanvragen en ze zijn gratis’, aldus Klaas Veldhuis.

Robbert Oosting kwam namens RTV Drenthe langs om de heren Brink (Gemeente Coevorden) en Veldhuis (NKVV) te interviewen over de lopende campagne. Tijdens een live radioverslag gaven beide heren hun verhaal over de ideeën vanuit de Gemeente en de reeds genomen maatregelen door NKVV.

Luister hier naar het RTV Drenthe fragment: